www.eakvarium.hu

Kérlek jelentkezz be vagy regisztrálj.

Jelentkezz be a felhasználóneveddel, jelszavaddal és add meg a munkamenet hosszát
Részletes kereső  

Hírek:

SMF - Just Installed!

Szerző Téma: Víztesztek  (Megtekintve 5543 alkalommal)

Cicko

  • Administrator
  • Newbie
  • *****
  • Hozzászólások: 28
    • Profil megtekintése
    • E-mail
Víztesztek
« Dátum: Február 26, 2011, 08:37:38 »
Általában két fajta tesztet vásárolhatunk az akvárium szaküzletekben.

- teszt csík. Vannak komplex tesztcsíkok, amelyek az akvárium vizének legfőbb tulajdonságait tudja mérni (alapfeltétel, azért, hogy ne arzénnal vagy egyéb mérgező anyaggal szennyezet vizet rakjunk az akváriumba). A csapvizet ezzel is nagyjából be lehet mérni. De azt kell mondjak, hogy az összkeménység (gh) kimutatása kétséges. Utoljára sera-t használtam, és bizony mikor nem 0-s a víz, és nem 16 feletti, tehát köztes érték mérésére tökéletesen alkalmatlan! Három rublika is van a GH-ra, és a minta szerint ha egy se, vagy egy, vagy kettő, vagy három rublika színeződik el, aszerint kapjuk az értékeket. Tökéletes volt a 0-s víznél (egy se szineződőtt), tökéletes volt a 16 feletti kimutatás (mind 3 elszíneződőtt), azonban mikor a kettő közötti a víz, mind a 3 rublika megint egyformán színeződött el. Mind a három rublika félig ilyen, félig olyan volt. Döntsd el bakker ez alapján! Szóval semmire sem volt jó. Csináltam még egy ellenőrző tesztet, hátha rossz volt a csík. Megint csak ugyan azt kaptam. A többi értéket nagyjából helyesen mutatta.

- csepegtetős teszt. Lényege annyi, hogy veszel az akvárium vizéből egy fiolába mintát, majd abba a csepegtető szerből egyesével csepegtetsz, és amikor elszíneződik a víz, annyi az érték, amennyi cseppet csepegtettél bele a katalizátorból.
Ezzel a fajta méréssel pontosabb értéket kaphatunk a víz milyenségéről.

Érdemes venni a tesztcsíkot, amely több információt is kimutat az akvárium vizéről (mivel így egy kicsivel olcsóbb, mintha egyesével megvennénk a csepegtetős tesztet mindenre), és azt mondom, hogy érdemes pluszba venni egy összkeméységet mérő csepegtetős tesztet is, ha pl diszkoszaink vannak.
« Utoljára szerkesztve: Március 03, 2011, 12:08:15 írta Cicko »
Naplózva