www.eakvarium.hu

Kérlek jelentkezz be vagy regisztrálj.

Jelentkezz be a felhasználóneveddel, jelszavaddal és add meg a munkamenet hosszát
Részletes kereső  

Hírek:

SMF - Just Installed!

Szerző Téma: És akkor már fűtő  (Megtekintve 5397 alkalommal)

Cicko

  • Administrator
  • Newbie
  • *****
  • Hozzászólások: 28
    • Profil megtekintése
    • E-mail
És akkor már fűtő
« Dátum: Január 26, 2011, 05:35:10 »
Érdemes egy pár szót az akvárium fűtőről is ejteni. Szinte már alig kapható, ha egyáltalán, a régi nem automata fűtőszálakat. Egy kicsit nehezebb dolgunk volt, hiszen ki kellett számolni mindig, hogy egy bizonyos méretű akváriumba mekkora teljesítményű fűtőszál kell. Aztán ha valamit elszámoltunk, vagy felforrt a víz, vagy megfáztak halaink. Minden esetre elmondható, hogy állandóan figyelni kellett az akvárium vizének hőmérsékletét.

Ez mára annyiban módosult, hogy a fűtőszálak többsége automata. Beállítható rajta, hogy hány fokot szeretnénk az akváriumba. Tévedés ne essék, itt is számít a teljesítmény, hiszen egy 5W-s fűtővel sosem fogjuk felfűteni 27C-re egy 400L-es akváriumot. Meg kell nézni a dobozon, hogy mettől-meddig tudja megfelelő hőmérsékleten fűteni az akváriumot. Utána már csak annyi a dolgunk, hogy egyszer beállítjuk milyen hőmérsékletű vizet szeretnénk az akváriumba. DEEEE! És ez fontos, legyen akármilyen márkájú az a fűtőszál, egyszer meg kell győződnünk róla, hogy valóban annyin tartja az akvárium vizének hőmérsékletét, mint amire beállítottuk. Ugyanis a fűtőszálakon írt hőmérsékletektől eltérhet a valós érték. A különbség azonban konstans. Pl egy 27C-re állított automata fűtőszál állandó 25C-t csinál az akváriumba. Ugyan ez pozitívba is mehet. Ilyenkor állítsunk utána annyi fokot, amennyi a különbség (előbbi példa szerint állítsuk 29-re, hogy 27-t kapjunk). Ezt csak egyszer kell beüzemelésnél ellenőrizni, utána tudni fogjuk, és nem kell állítgatni.
Az automata fűtőszálak további előnye, hogy kikapcsol magától, amikor elérte a beállított értéket, és csak akkor kapcsol be, amikor kezd kicsit hűlni a víz. Így biztosítja az állandó hőmérsékletet.

Léteznek átfolyós fűtőszálak, amelyeket a külső szűrő visszaáramló csővezetékébe kell közbeiktatni. Modern megoldás, és nem kell az akvárium belsejébe bámulni az általában teljes akvárium magasságnyi üveg valamit.

A mai világban nem ritka a külső szűrőkbe épített fűtő. Elve az iménti, csak egybe van a szűrővel, nem kell molyolni a csövezéssel. (amúgy akinek ez gond lenne, ne tartson akváriumot:))
« Utoljára szerkesztve: Március 03, 2011, 12:13:08 írta Cicko »
Naplózva