Akvárium_0Akvárium_1Akvárium_2Akvárium_3Akvárium_4Akvárium_5


Partnerünk: tárhely, webtárhely

AKVÁRIUM TELEPÍTÉS


- Az akvárium telepítése folyamán győződjünk meg arról, hogy az akvárium és minden amit az akvárium belsejébe teszünk tiszta, és nem fog kiázni belőle később sem semmi. A külső szűrőket valamint egyéb felszereléseket amik érintkezik az akváriumunk vizével szintén ellenőrizzük.


- Az akvárium aljára szánt homokot, kavicsot gondosan mossuk át egy vödörben, egészen addig, amig keverés után is tiszta nem marad a víz a vödörben. A homok/kavics alá szoktak rakni a növények táplálásául szolgáló tőzeget, tápanyagban dús takaró réteget. Majd persze rakjuk bele a tisztára mosott aljzatot is.

- Rakjuk a szűrőberendezést, levegőztetőt, egyéb műszaki eszközt a végeleges helyére, de egyelőre ne üzemeljük be.

- Az akváriumba helyezzünk valamit, amire engedve a vizet nem kavarjuk fel a talajt (ez akar a tenyerünk is lehet). Ne feledjük, hogy hiába mostuk tisztára a pl. homokot, zavarossá teheti a vizet ha felkvarjuk. Majd engedjünk az akváriumba vizet (kb. 26fokossal), kb 30 cm magasan.

- Ez után helyezzük a különböző dekorációkat az akváriumba, valamint a növényeket. Az ültetéskor használjunk egy kis logikát, és esztétikai érzéket, pl. magas dús növény mögé ne ültessünk alacsony növényt hiszen ott sosem fogjuk látni, de ha mégis látszik, bután néz ki.

- Töltsük tele az akváriumot vízzel (kb. 26 fokossal, akvárium tetejétől kb 5-7cm-ig).

- Indítsuk be a szűrő berendezést és egyéb műzsaki berendezést.

- Mivel most nem akarunk többet turkálni az akváriumban feltehetjük a világító testet a helyére és beüzemelhetjük. (akinek logatva van, vagy külön felső polcon van a világítás szerencséje van, hiszen a berendezésnél látta is amit csinál:)) Most kiderül, hogyan is rendeztük be akváriumunkat. Szinte 100%, hogy az első világítás bekapcsolásakor lefogjuk szedni újra, vagy félretoljuk, és átrendezünk pár dolgot az akváriumban. Ezt tapasztalatból írom.

- Ha minden kész, tegyünk a vízbe általános vízkezelőt, tőzegkivonatot, vagy amit éppen a telepítendő halak kívánnak. Ügyeljünk arra, hogy nehogy túladagoljuk, és ellenőrizzük a szer lejárati idejét is, ha 1 napnál tovább szeretnénk, hogy éljenek halaink (komoly mérgezés lehet belőle, és általában 24 órán belül elkezdődnek a halak pusztulni). Majd hagyjuk 1-2 napig állni a vizet, úgy hogy minden bekapcsolt állapotban van, ami az akvárium normális működésénél is. (szűrők, világítás, stb...)

- Eljött a halak behelyezése: a halakat először azzal a zacskóval együtt rakjuk a vízbe amiben kaptuk őket. Kb 15 perc múlva, mikor nagyjából átvette a zacskó vize hőfoka, az akváriumunk hőfokát, tegyünk kb a zacskó vizének megfelelő 1/3-d résznyi akvárium vizet a zacskóba, majd fokozatosan 5 percenként egyre többet amíg kb az eredeti mennyiséggel megfelelő mennyiségű akvárium víz nincs a zacskóban. Majd óvatosan kifogva a halakat a zacskóból tegyük át az akváriumba, úgy, hogy a zacskó vize ne kerüljön bele az akváriumba (esetleges fertőzések elkerülése végett).