Akvárium fórum

…akarsz beszélni róla?

április 5th, 2011

Zavaros opálos akvárium víz

akvárium fórum, by akvariumadmin.

A víz legtöbbször zavaros, opálos, miután frissen feltöltöttük vízzel. Ezt az okozza, hogy feltöltéskor felkavarjuk az aljzatot. A vizet éppen ezért mindig úgy töltsük fel, hogy sosem közvetlenül az aljzatra engedve, hanem pl a tenyerünkre, vagy egy szikladarabra. Másik megelőzési módszer a kötelező átmosása az aljzatnak mielőtt az akváriumba tennénk.

A legtöbb akvárium boltban kapható kimondottan akváriumba való aljzat, lehet ez homok, kavics, stb… Sok eladó azt mondja, hogy ezek előmosottak, ami igaz is lehet, és nem kell átmosnunk a behelyezést megelőzően. Ebben viszont tévednek. Sose tegyünk semmit az akváriumba, mielőtt rendesen átmosnánk, átöblítenénk. Ez különösen igaz az aljzatra.

Az aljazatot addig kell átmosni, amíg teljesen, vagy közel tiszta nem lesz az öblítő víz, mosás közben. Ezzel elkerülhetjük, hogy ha bármikor hozzá kell nyúlni az akvárium aljához, felkavarodjon az, és beopálosodjon a víz. Kerülendő a nagyon apró szemű homok (homokozó homok, fugázó kvarchomok), lehetetlen tisztára mosni, olyan apró, valamint szinte 100%, hogy be fog rohadni a víz alján és akvárium alul látni is fogjuk a dzsuvát. Nem szép látvány. Mi leginkább egyel nagyobb szemű homokot szoktunk használni (szűrőhomoknak is hívják néhol), még nem sikerült berohasztanunk. Több, mint egy éves aljzat tisztítás nélkül sem.

Az első feltöltésnél, nem nagy tragédia, ha az elővigyázatosság ellenére kicsit opálos lesz a víz. 1-2 nap alatt leülepszik.

Más a helyzet, ha az opálosság már egy hete nem enyhül, vagy a későbbi üzemelés során lesz opálos. Ez az egyensúly és a hasznos baktériumok (amik lebontják a káros anyagokat) hiányát jelzik. Ilyenkor a legjobb természetes gyógymód a megfelelő élő növényesítés, hogy kialakulhasson a megfelelő biológiai körforgás. A szűrő berendezést is célszerű biológiai töltettel ellátni, és nem csak szivacsot beletenni. A biológiai töltet arra jó, hogy a hasznos lebontó baktériumok megtudjanak telepedni a szűrőben, amin keresztül szűrve az akvárium vizét folyamatosan tisztítja biológiai értelemben. Elsőre lehet, hogy bonyolultnak tűnik, de egyszerűsítve a képletet: Legyen elegendő élő növény az akváriumban, és ha külső szűrőnk van, lássuk el biológiai töltettel. A többi magától kialakul, nem szoktuk javasolni a mesterséges szerek használatát, maximum teljesen új akvárium telepítésénél, ahol nincs idő a halak érkeztéig. Ezek a szerek nem megoldások, csak segítik elindítani a folyamatot, amit utána fenn kell tartani természetes úton.

Back Top

Responses to “Zavaros opálos akvárium víz”

Comments (0) Trackbacks (0) Leave a comment Trackback url
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

ITT és MOST VÁRJUK A HOZZÁSZÓLÁST!