Akvárium fórum

…akarsz beszélni róla?

április 5th, 2011

Víztesztek

akvárium fórum, by akvariumadmin.

Általában két fajta tesztet vásárolhatunk az akvárium szaküzletekben.

- teszt csík. Vannak komplex tesztcsíkok, amelyek az akvárium vizének legfőbb tulajdonságait tudja mérni (alapfeltétel, azért, hogy ne arzénnal vagy egyéb mérgező anyaggal szennyezet vizet rakjunk az akváriumba). A csapvizet ezzel is nagyjából be lehet mérni. De azt kell mondjak, hogy az összkeménység (gh) kimutatása kétséges. Utoljára sera-t használtam, és bizony mikor nem 0-s a víz, és nem 16 feletti, tehát köztes érték mérésére tökéletesen alkalmatlan! Három rublika is van a GH-ra, és a minta szerint ha egy se, vagy egy, vagy kettő, vagy három rublika színeződik el, aszerint kapjuk az értékeket. Tökéletes volt a 0-s víznél (egy se szineződőtt), tökéletes volt a 16 feletti kimutatás (mind 3 elszíneződőtt), azonban mikor a kettő közötti a víz, mind a 3 rublika megint egyformán színeződött el. Mind a három rublika félig ilyen, félig olyan volt. Döntsd el bakker ez alapján! Szóval semmire sem volt jó. Csináltam még egy ellenőrző tesztet, hátha rossz volt a csík. Megint csak ugyan azt kaptam. A többi értéket nagyjából helyesen mutatta.

- csepegtetős teszt. Lényege annyi, hogy veszel az akvárium vizéből egy fiolába mintát, majd abba a csepegtető szerből egyesével csepegtetsz, és amikor elszíneződik a víz, annyi az érték, amennyi cseppet csepegtettél bele a katalizátorból.
Ezzel a fajta méréssel pontosabb értéket kaphatunk a víz milyenségéről.

Érdemes venni a tesztcsíkot, amely több információt is kimutat az akvárium vizéről (mivel így egy kicsivel olcsóbb, mintha egyesével megvennénk a csepegtetős tesztet mindenre), és azt mondom, hogy érdemes pluszba venni egy összkeméységet mérő csepegtetős tesztet is, ha pl diszkoszaink vannak.

Back Top

Responses to “Víztesztek”

Comments (0) Trackbacks (0) Leave a comment Trackback url
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

ITT és MOST VÁRJUK A HOZZÁSZÓLÁST!