Akvárium fórum

…akarsz beszélni róla?

április 5th, 2011

Külső szűrők

akvárium fórum, by akvariumadmin.

Egyelőre csak röviden, mert regényt is lehetne írni az akvárium külső szűrőkről. Ha valakit jobban érdekel megkérdezi itt.

Általában elmondható, hogy ha a tárolási hely engedi, mindenképpen külső szűrőt használjunk az akvárium vizének szűrésére. Ez esztétikai előnyökkel is jár, hiszen, nem kell az akvárium vizében egy nagy műanyag dobozt elviselnünk. Technikai okok miatt, pedig azért, mert sokkal hatásosabb, könnyebb kezelni, tisztítani.

Az akvárium külső szűrők tartályát érdemes biológiai töltettel megtölteni (ha gyárilag nem az van benne, akkor lecserélni). Mi a biológiai töltet? Tulajdonképpen minden, amin megtudnak tapadni a hasznos bacik és szaporodni tudnak. Akvárium szaküzletekben lehet kapni, kimondottan erre a célra, kerámia gyűrűket, substrat-ot, meg egyéb fura külsejű és alakú tárgyak sokaságát. Véleményem szerint bőven elég a kerámia gyűrű. Árban a töredéke a többinek, és tökéletesen megfelel. Nem kell sera-t venni belőle, kb a ötödébe kerül a kínai gyártmány, ami tökéletesen ugyan úgy néz ki, az anyaga egy kicsit szilárdabb is, ami jó (tisztításnál nehezebben törik). A szűrő tartályát legalább két emeletre osszuk, alulra, ahol jön be a dzsuvás akvárium víz kerüljön egy jó nagy réteg kerámia gyűrű, majd szivacs réteg, és felülre ismét kerámia gyűrű, vagy substrat (kis barna golyócskák), és legtetejére szokás rakni a vattaszerű lapot és rá a filc lapot, hogy a szűrő motor részébe ne juthassanak apró darabkák, amik tönkre tehetnék.
Ez után a többit a szűrő intézi. Elkezdődig a hasznos baktériumok szaporodása, amik biológiailag megszűrik az áthaladó vizet. Tisztítani mérettől függően, általában havonta érdemes, akkor is csak folyó víz alatt kimosni a fizikai dzsuvát, hogy a szűrő megfelelő erővel tudjon forgatni. Ne forró vízzel tegyük ezt, mert akkor a baktériumok megtelepedése kezdődhet elölről, ami az akvárium vizének romlásához vezethet.

Hát, röviden ennyi, de mint mondtam, ha valakit jobban érdekel ez a téma, írjon!

Back Top

Responses to “Külső szűrők”

Comments (0) Trackbacks (0) Leave a comment Trackback url
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

ITT és MOST VÁRJUK A HOZZÁSZÓLÁST!