Akvárium fórum

…akarsz beszélni róla?

április 5th, 2011

Hogyan válasszunk illetve ne válasszunk akvárium boltot

akvárium fórum, by akvariumadmin.

Személyesen:

Amikor személyesen megyünk a két szép lábunkkal halat vásásrolni, fontos, hogy a szemünket se hagyjuk otthon. Maga a környék nem igazán számít, az viszont nagyon is, hogy bent a boltban mit látunk és hallunk. Ne vásároljunk olyan díszhalasnál, ahol kosz van. Kosz… relatív dolog, de segítek.

- Mocskos, vagy akár vizes a padló. Ebből könnyen leszűrhető, hogy nem foglalkoznak tisztasággal, sem azzal, hogy a vevők kényelmesen, az elcsúszás legkisebb esélye nélkül nézegethessék az akváriumokat és a halakat. És igen, előfordul, hogy egy-egy hal kifogásánál kicsit kicsöpögtetünk a padlóra, de egy rutinos boltos tudja, hogy a közelben lévő felmosó rongy segítségével két húzással megoldható a dolog, akkor is ha sokan állnak a sorban.

- Ne vásároljunk olyan boltban, ahol a használt hal háló koszos, beleszáradt darabkák vannak benne, vagy esetleg meglepő módon akár egy elhullott díszhal. Igényesebb helyen kimondottan erre a célra használt edénykét, vödröt szoktak használni, amibe fertőtlenítős víz van, és ebbe áztatva láthatjuk a majd használni kívánt hal kiemelő hálót. Mert tudják, hogy egy olyan boltban, ahol több akvárium is van (nem ritka:)), az egyik leggyakoribb átfertőzés eszköze a közös hal háló.

- Fontos, hogy milyen állapotban vannak a boltban működő akváriumok. Algásak e, koszosak e kívülről, koszosak e belülről. Megfelelő e a szűrés mértéke, van e levegőztetés. Ezek elhanyagolása esetén, nagyon könnyen előfordulhat, hogy vásárolt új kedvencünk nem éri meg akár a másnapot sem.

- A legfontosabb azonban mégis csak az, hogy maga a hal milyen állapotban van, és milyen közvetlen környezetben van tartva. Ne vegyünk a víz felszínén “pipáló halat”, a víz alján fekvő, alig mozduló halat, teljesen lefogyott halat, a mozdulatlanságig dermedt gyorsan levegő után kapkodó halat, fehér kis dudorokkal fedett halat, látható hártyával fedett halat, felpuffadt halat, igazság szerint bármilyen halat, amely eltér a normális kinézetétől. (a színtelenség bizonyos esetekben normálisnak mondható, pl. a sügéreknél, ha éppen nem a domináns hímről van szó a csapatból)
Figyelem ez nem csak a kiválasztandó halra igaz.

- Ne vegyünk olyan akváriumból, amelyben látszik, hogy vannak beteg halak, sőt nem ritka (sajnos), hogy elhullott hal van a vízben. Akkor se, sőt méginkább ne, ha az elhullott halnak már csak a csontváza van meg, mert arra is lusta volt a kedves bolt tulajdonos, hogy a beteg/elpusztult halat kivegye azonnal a vízből, hogy a többiek ne kaphassanak el semmit.

- Igyekezzünk olyan halat kiválasztani (ne szégyeljünk válogatni), amin látszik, hogy jól táplált mozgékony, nincsenek külső nyomok sérülésre/betegségre. Ha a bolt tulajdonos nem engedi, hogy kiválasszuk melyik halat szeretnénk, hagyjuk el a boltot, és keressünk olyat, ahol kiválaszthatod mit veszel a pénzedért. De azért ne túlozzunk, (pl. veszünk 50db neon halat… Ilyenkor csak annyit kérjünk, hogy kisebbeket, vagy nagyobbakat, vagy színesebbeket kérünk, és bízzuk a kereskedő lelki ismeretére, de legyünk ott vele és kísérjük végig a pecázást:). Ha esetleg látni, hogy becsúszott egy testileg deformált, kérjünk helyette másikat)

- Figyeljünk arra, hogy mibe csomagolja az eladó a halakat. Általában megkérdezik, hogy milyen távolságra viszik őket. Ha nagyobb távolságra, akkor kevesebb halat rakjunk egy nylon zacsiba és fújassuk fel oxigénnel (kb. 50% víz, 50% O2) bekötés előtt. Ha közelebb lakunk, nem feltétlenül szükséges plusz oxigén, de a kb 50 % víz itt is szokás, és úgy lezárni, hogy előtte rendesen gyűrődés mentesen legyen nyitva a szája, és csak utána lezárni, hogy minél több levegő maradhasson a szabad területen.

Hogy otthon hogyan csomagoljuk ki, és engedjük be a halakat… majd később

Internetes hal vásárlás
Igen, van. Lehet rendelni is halat, amit aztán házhoz szállítanak. Minden esetre ezt egyáltalán nem ajánlanám. Elnézve a terjedelmet, hogy mi mindenre kell odafigyelni egy bolt megválasztásánál, azt hiszem egyértelmű, hogy miért nem.
Más a helyzet persze az akvárium vásárlással és egyéb felszerelésekkel. Azokat nyugodtan megrendelhetjük neten is, hiszen a termékek nagyjából hasonlóak. Csak a megfelelő márkát kell megválasztani, de ezekről már írtunk.

Elrettentésül;):

Back Top

Responses to “Hogyan válasszunk illetve ne válasszunk akvárium boltot”

Comments (0) Trackbacks (0) Leave a comment Trackback url
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

ITT és MOST VÁRJUK A HOZZÁSZÓLÁST!