Akvárium fórum

…akarsz beszélni róla?

április 5th, 2011

És akkor már fűtő

akvárium fórum, by akvariumadmin.

Érdemes egy pár szót az akvárium fűtőről is ejteni. Szinte már alig kapható, ha egyáltalán, a régi nem automata fűtőszálakat. Egy kicsit nehezebb dolgunk volt, hiszen ki kellett számolni mindig, hogy egy bizonyos méretű akváriumba mekkora teljesítményű fűtőszál kell. Aztán ha valamit elszámoltunk, vagy felforrt a víz, vagy megfáztak halaink. Minden esetre elmondható, hogy állandóan figyelni kellett az akvárium vizének hőmérsékletét.

Ez mára annyiban módosult, hogy a fűtőszálak többsége automata. Beállítható rajta, hogy hány fokot szeretnénk az akváriumba. Tévedés ne essék, itt is számít a teljesítmény, hiszen egy 5W-s fűtővel sosem fogjuk felfűteni 27C-re egy 400L-es akváriumot. Meg kell nézni a dobozon, hogy mettől-meddig tudja megfelelő hőmérsékleten fűteni az akváriumot. Utána már csak annyi a dolgunk, hogy egyszer beállítjuk milyen hőmérsékletű vizet szeretnénk az akváriumba. DEEEE! És ez fontos, legyen akármilyen márkájú az a fűtőszál, egyszer meg kell győződnünk róla, hogy valóban annyin tartja az akvárium vizének hőmérsékletét, mint amire beállítottuk. Ugyanis a fűtőszálakon írt hőmérsékletektől eltérhet a valós érték. A különbség azonban konstans. Pl egy 27C-re állított automata fűtőszál állandó 25C-t csinál az akváriumba. Ugyan ez pozitívba is mehet. Ilyenkor állítsunk utána annyi fokot, amennyi a különbség (előbbi példa szerint állítsuk 29-re, hogy 27-t kapjunk). Ezt csak egyszer kell beüzemelésnél ellenőrizni, utána tudni fogjuk, és nem kell állítgatni.
Az automata fűtőszálak további előnye, hogy kikapcsol magától, amikor elérte a beállított értéket, és csak akkor kapcsol be, amikor kezd kicsit hűlni a víz. Így biztosítja az állandó hőmérsékletet.

Léteznek átfolyós fűtőszálak, amelyeket a külső szűrő visszaáramló csővezetékébe kell közbeiktatni. Modern megoldás, és nem kell az akvárium belsejébe bámulni az általában teljes akvárium magasságnyi üveg valamit.

A mai világban nem ritka a külső szűrőkbe épített fűtő. Elve az iménti, csak egybe van a szűrővel, nem kell molyolni a csövezéssel. (amúgy akinek ez gond lenne, ne tartson akváriumot:))

Back Top

Responses to “És akkor már fűtő”

Comments (0) Trackbacks (0) Leave a comment Trackback url
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

ITT és MOST VÁRJUK A HOZZÁSZÓLÁST!