Akvárium fórum

…akarsz beszélni róla?

augusztus 12th, 2012

Diszkoszokról röviden

akvárium fórum, by akvariumadmin.

Először is szerintünk is gyönyörűek. Azonban kezdőknek egyáltalán nem ajánljuk. Tudni kell, hogy az itthoni tenyésztői állomány csekélynek mondható. Ismerünk jó pár tenyésztőt, akik bizony eltitkolják, hogy honnan is vannak a náluk kapható kis diszkoszok, és képesek a szemünkbe hazudni, és ez a kapcsolatok révén mindig ki is derül.:) Az, hogy jó néhányan képesek hazudni, hogy eladhassák diszkoszukat annyira nem meglepő, drága halakról van szó. Általában elmondhatjuk, hogy egy átlagos kiskereskedésben 4000-6000 Ft között mozog a 6-8cmes méretű diszkoszok. Minél nagyobbak, annál drágábbak. És ez nem véletlen.

Ha diszkosz halakat szeretnénk vásárolni, törekedjünk arra, hogy minél nagyobb méretűeket vegyünk. Minél kisebbek annál fogékonyabbak a betegségekre, stresszre és a tünetmentesség ellenére is elég nagy a halálozási arány. Mielőtt megvesszük őket, náluk különösen ellenőrizzük, hogy milyen állapotban vannak. Nincsenek e elsötétedve, jó húsban legyenek, kopoltyúk ne álljanak szétfele (kopoltyúféreg gyanú), és nyugodt nem kapkodó légzésük legyen. A gyors légzés lehet kopoltyú féreg jele, de könnyen elképzelhető, hogy csak nagy stressznek voltak kitéve nem régiben (pl. nem rég lettek odaszállítva). Csak tünetektől mentes halat vásároljunk. Minden tenyésztő azt mondja, hogy húúú az ő hala bírja a csapvizet, nincs szükség ozmóra, mindent megeszik, és parazita mentes. Ne higgy neki! A tüneteket ellenőrizd magad, amennyire csak tudod, azzal, hogy megfigyeled őket, a vízről pedig lejjebb…

A vizet ellenőrizd az akváriumodban. Amik nagyon fontosak: nitrát szint, nitrit szint(de ez más halaknál is fontos), keménység. A keménységre mindig azt mondják, hogy az nem számít, náluk is csapvízbe vannak… csakhogy könnyen lehet, hogy a tenyésztőnél csapvízben nevelkedett a hal, de nálad tutira más keménységű lesz a csapvíz, 10 fok feletti eltérést is mértünk már különböző városokban, magyar csapvíz szabvány ide, vagy oda. A legjobb megoldásnak azt tartjuk, hogy ha feles (fél ozmó, fél csapvíz) vízbe tartjuk őket. A feles víz azért is jó, mert az ozmó víz, ha készülékünk olcsóbb fajta (nincs benne visszasózó), nem tartalmaz ásványi anyagokat, amik létfontosságúak a halak és növények számára.

A hőmérsékletre annyira nem kényesek, de 25 fok alatt és 30 fok felett már lathatóan nem érzik jól magukat.

Egyszerre többet vásároljunk, így minimalizáljuk, hogy új hallal parazitát/meglévő halunk immunrendszerének ismeretlen baktériumkultúrát hurcoljunk az akváriumba.

Szintén fontos, hogy nagyon stresszes halakról van szó. A szállítás/új környezet nagyon megviseli őket. Ez látható is rajtuk. Elbújnak szaporán lélegeznek, stb… ezért miután meghoztuk őket ne gyanakodjunk azonnal kopoltyúféregre, várjunk pár napot, akár 1 hetet is. Ne ijesztgessük őket. Képesek megismerni az idegeneket az akvárium előtt, és jó pár egyed el is bújik ilyenkor.

Van még jó pár dolog ezzel kapcsolatosan, amit nem írtunk le, de hagyjunk teret mások tapasztalatainak is…

Üdv egyelőre:)

Back Top

Responses to “Diszkoszokról röviden”

Comments (0) Trackbacks (0) Leave a comment Trackback url
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

ITT és MOST VÁRJUK A HOZZÁSZÓLÁST!