Akvárium fórum

…akarsz beszélni róla?

április 5th, 2011

Akváriumi alga

akvárium fórum, by akvariumadmin.

Elég népszerű téma az akvarisztikában ahhoz, hogy ne menjünk el szó nélkül mellette. A legáltalánosabb algafaj ami akváriumban megszokott jelenni, a zöld alga. A zöld alga szinte bárhol megtelepedhet az akvárium falán, akváriumban lévő egyéb tárgyakon, növényeken. A vizet is kicsit beszínezhetik. Elég sok akvárium vegyszer létezik, amelyek eltüntethetik ezt a fajta algát, de egyiket se nagyon ajánlanám. Ha már vegyszerezni kell az akváriumot, akkor ott tutira nincs rendben valami.

A leggyakoribb hiba, hogy nincs elég növény az akváriumban, amelyek elősegítik az akvárium vizének biológiai egyensúlyát. Annak hiányában pedig egyenes út vezet az opálos víz, és vagy algásodás, és vagy halak pusztulása felé. Tehát tessék IGAZI, ÉLŐ növényeket ültetni az akváriumba.

Szintén ilyen fontos a megfelelő akvárium világítás. Ne túl erős, és ne túl gyenge legyen. Ha túl erős, elősegíti a zöld algák szaporodását, ha túl gyenge a barna algáét. Nem kell megijedni, nem olyan szűk a megfelelő tartomány. Sok féle világítás van, de a mai állapotoknak megfelelően és a pénztárcáknak megfelelően a legjobb választás még mindig a neon. Kisebb akváriumhoz 50L -ig elég  egyetlen neon, hogy megfelelően megvilágítsa az akváriumot. 2 Neon akvárium formájától függően azonban elég akár egy 600L-s akvárium megvilágításához is. Lényeg, hogy a neonok hossza az akvárium teljes, vagy közel teljes hosszában átérje. A neonok teljesítménye nagyjából egyenesen arányos a hosszúságukkal is. Minél hosszabb, annál nagyobb teljesítményt adnak le.
Igazság szerint szemre szoktam (és még sokan mások) megállapítani, hogy mekkora megvilágítás kell annak az akváriumnak. Persze a többször használt sablon akvárium méretű akváriumoknak fejből tudjuk, hogy milyen cső/csövek kellenek.

Ami szintén fontos tapasztalat lehet, hogy ha a víz, világítás, növények, szűrés rendben, akkor pluszba rakhatunk mangrove gyökeret az akváriumba, ami kicsit ugyan megszínezi a vizet, de amióta van, azóta ha fel is bukkant pár pötty alga, 1-2 hét alatt magától elmúlt. Úgyhogy én ezt már kötelezőnek érzem, és sok bosszúságtól kímél meg. Biztos megtudják ezt cáfolni, hogy neki is van, mégis algásodik, azoknak ajánlom figyelmébe a bekezdés feltételeit.;)

Back Top

Responses to “Akváriumi alga”

Comments (0) Trackbacks (0) Leave a comment Trackback url
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

ITT és MOST VÁRJUK A HOZZÁSZÓLÁST!