Akvárium fórum

…akarsz beszélni róla?

április 5th, 2011

Akvárium víz lágyítása házilag

akvárium fórum, by akvariumadmin.

Sokan szeretnék lágyítani a vizet halaik, illetve növényeik számára az akváriumban, hiszen az felel meg a természetes élőhelynek (nem úgy az afrikai sügéreknek). Azt fogom most leírni, hogy hogyan lehet a legegyszerűbben házilag is lágyítani a vizet, amit majd szépen az akvárium vizéhez lehet adagolni (vagy rögtön keverni, ha még nincs benne semmi élőlény). Az ozmó készülékekről nem írnék egyelőre, csak annyit, hogy jelenleg elég drága, és mire megtérülne az ára, cserélheted a membránt. Szintén ellene vall, hogy míg megcsinál 1 l lágy vizet kidobsz 2-6 L-t készüléktől függően. Ez nagyon pazarlás.

Lehet esővizet, meg hólét is alkalmazni, de mai légszennyezettség mellett egyiket sem ajánlom.

Szóval, a csodaszó a kevertágyas műgyanta. Két fajta ioncserélő műgyanta van, amit külön egyiket sem ajánlok, mert utána be kell állítani a PH-t a műgyanta fajtájától negatív, vagy pozitív irányba. Ezért csakis kevertágyas műgyantát ajánlok, ami akvarisztika boltokban kaphatóak.

Adag: 1 L kevertágyas műgyanta 100 L vízből tud 0 keménységű vizet csinálni.

Ár: Mikor először megveszed, kb 2600 Ft / L, de ha nem dobod ki, és visszaviszed cserélni, akkor már csak kb 600 Ft. Ez azért van, mert a gyantát újra és újra fel lehet használni feltöltés után (ha jól tudom, kationokkal, meg anionokkal, de nem megyek bele, mert általánosban míg minden tantárgyból ötös voltam, csak kémiából voltam négyes:), és nektek sem kell tudni, működik azt kész).

Idő: Sokan azt írják 2 óra alatt megvan. Nos, nekem nem volt, ezért úgy hagytam éjszakára, hogy menjen. Tök 0 keményégű víz lett reggelre, 6,8 -as PH-val. Tökéletes!!

Na de, mi is ment: Jelenleg amit használok, 50 L-s akvárium, egy belsőszűrő, harisnya, és a gyanta.
Mivel 50 L-ről van szó, fél L gyantát teszek a harisnyába, aminek két végét nyilván elcsomózok, hogy ne tudjon a gyanta kijönni belőle. Ezt a zsákocskát beleteszem egy műanyag flakonba, pontosabban kettőbe. Két műanyag flakont ketté vágtam. Mindkét flakonnak a felső részét használom. Egyikbe beletuszkoltam a zsákot, másikat meg átellenesen beledugom a zsákos flakonba. A zsákos flakon szájába pedig bedugom a belső szűrő kimeneti csövét. Mehet az akváriumba. Bekapcsolom a szűrőt, a többi megy magától. Nem szép, de gyorsan megvan, és működik. Nem pepecselős.

Nyilván számít az is, hogy mennyire jól zárnak a csatlakozások, és a szűrő teljesítményétől is, mivel a túl gyenge szűrő egyszerűen nem fogja tudni átnyomni a vizet a gyantán.

Akinek van olyan akvárium belső szűrője, amibe belefér a fél liter gyanta, annak nyilván elég a szűrő tartályába betenni a gyantás zsákot. Nem kell flakonozni.

Back Top

Responses to “Akvárium víz lágyítása házilag”

Comments (0) Trackbacks (0) Leave a comment Trackback url
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

ITT és MOST VÁRJUK A HOZZÁSZÓLÁST!