Akvárium fórum

…akarsz beszélni róla?

április 5th, 2011

Akvárium hal háló

akvárium fórum, by akvariumadmin.

A hal háló kiválasztása fontos lehet, ha nem akarunk felesleges bosszúságot okozni magunknak. Érdemes végig gondolni, hogy mire is használható.

Először is nézzük a méretét:
A méret igen is számít;)… Kicsit könnyebb dolgunk van, ha tudjuk előre milyen halakat fogunk tartani, pontosabban milyen méretű halakat. Ennek megfelelően tudunk megfelelő méretű hálót is választani. Ha nem tudjuk, előre milyen halak fognak majd megtetszeni az akvárium boltokban, akkor igazodjunk az akvárium méretéhez, és a vizuális képzelő erőnkre. Egy kisebb méretű akváriumba, pl. nano akváriumba ne válasszunk akkora hálót, ami majd nem fog beleférni. Na, de tételezzük fel, hogy ennyire nem vagyunk autisták. Én, megmondom őszintén úgy szoktam választani méretben, hogy egyrészt tudom mire fogom használni (milyen halakat fogok kergetni vele), és vizuálisan gyorsan elképzelem, hogy ez megfelelő e. Nem bonyolult. Ami még fontos a méretnél, hogy egy kisebb hálót sokkal gyorsabban lehet mozgatni a vízben, viszont sokkal kisebb a “csapda mérete”, tehát gyorsabban a hal nyomába eredhetünk, de nehezebb belekergetni. Úgyhogy arany középút… A tól-ig pedig a fentiek fényében választandó.

Sűrűség:
Szerencsére választható különböző szemcseméretű háló is. Miért is fontos ez? Pl egy kis halat végre sikerül a hálóba kergetni, de az megszökik a háló lyukain keresztül. Fej –> fal, grr… Szóval ha nagyon apró halaink is vannak, esetleg ivadékokat szeretnénk kihalászni, lehet kapni nagyon sűrű szemcséjű hálókat is. Szerencsére. Ezek a hálók nem csak a kisebb halak kifogására alkalmasak, de remek eszköz a víz felszínén úszó koszok, szöszök, növény darabkák eltávolítására. A sűrű hálóval a vízben áramlat (helyi) is létrehozható, így feltudjuk vele emelni a talajra hullott nem kívánt hordalékot is, amit utána könnyedén kihálózunk. Csak óvatosan, ne kavarjuk fel nagyon a vizet. Nem ajánlatos a nagyon sűrű háló a nagyobb halak kifogására, mert sokkal lassabban mozgatható a vízben.

Tapasztalat:
Nem árt ha 2-3 hálóval is rendelkezünk. Szerencsére, ez nem nagy befektetés, pár száz Ft-ból megoldható. Pl legyen 2 db különböző méretű hálónk a halak kifogására (egy nagyobb, és egy kisebb), és legyen egy sűrű szemcsézetű hálónk is, a koszok illetve ivadékok kiemelésére. Ez utóbbi egyébként megfelelő eszköz kisebb dolgok átmosására is mielőtt az akváriumba tennénk. (csak óvatosan, jó párat tönkre tettem már aljzat pótlásnál:))

Back Top

Responses to “Akvárium hal háló”

Comments (0) Trackbacks (0) Leave a comment Trackback url
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

ITT és MOST VÁRJUK A HOZZÁSZÓLÁST!